Neumann János Egyetem Versenyek

LEGYÉL TE IS SHOWMAN versenykiírás

A Neumann János Egyetem

az

EFOP 3.4.4

pályázat keretében

 „Legyél Te a Showman!”

címmel

fizika kísérleti bemutató versenyt hirdet

a dél-alföldi régió (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye)
9.-12. évfolyamos középiskolás diákjai számára

A verseny célja:

A fiatalok természettudományos ismereteinek bővítése, a fizika megszerettetése, lehetőség biztosítása a diákok kreatív ötleteinek megvalósítására egy show keretében, ahol közönség előtt mutathatják be saját fizikai kísérletüket, ezáltal a fizika népszerűsítése

A verseny (bemutató, show műsor) időpontja és helye:

2020. október 22. 1000  Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar.

 

Nevezési határidő:

2020. október 12.

 

A nevezés módja:

Nevezni lehet egyénileg, illetve 2-3 fős csapatban.

Nevezni a https://versenyek.uni-neumann.hu/ oldalon a Legyél Te is Showman verseny almenüjének Jelentkezés menüpontjában lehet, egy online űrlap kitöltésével, valamint egy előzetes prezentációs anyag beküldésével. A média anyag beküldési módjaként valamely felhőalapú tárhelyre (pl. Google Drive) való feltöltést és a megosztott letöltési linknek a jelentkezési űrlapon való megadását kérjük.

A beküldendő anyag egy (pl. PowerPoint) prezentáció, amely tartalmazza a választott jelenségkör rövid ismertetését, a saját kísérlet lényegét, és a tervezett megvalósítási módot (a szöveges részek rövidek, tömörek, lényegre törőek legyenek, lehetőleg képekkel, ábrákkal, esetleg rövid videó-felvétellel támogatva), javasolt terjedelem 5-10 dia.

A zsűri a feltöltött anyag alapján dönt a bemutató versenyre való behívásról, melyre várhatóan 10-15 pályázót választanak ki. A behívott versenyzők (csapatok) listája a honlapon fog megjelenni legkésőbb 2020. október 15-én, de a kiválasztott versenyzők e-mailen és postai úton is értesítést kapnak.

Amennyiben a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé az élő show verseny megrendezését, akkor a versenyzőknek egy beküldendő rövid videón kell bemutatniuk a kísérletüket, amelyre vonatkozó instrukciókat legkésőbb 2020. október 15-én a honlapon tesszük közzé a (meghosszabbított!) határidő megadásával (tehát a befektetett munka nem veszhet kárba!)

Nevezési díj: nincs.

A verseny leírása:

Minden versenyzőnek (csapatnak) egy általa választott fizikai jelenséghez kapcsolódó kísérleti bemutatót kell saját eszközeiből összeállítania, és azt a show keretében közönség előtt bemutatnia, előadás formájában (bevezetésként a jelenségkör rövid ismeretétese, a saját kísérlet lényege, megvalósítási módja, a kísérlet bemutatása, végül magyarázatok, következtetések), mintegy 5-8 perces időtartamban.

A verseny értékelése:

A kísérleti bemutatókat szakmai zsűri értékeli pontozásos rendszerben az alábbi szempontrendszer alapján.

Az értékelés szempontjai:

- a kísérleti eszköz megépítésének ötletessége, saját megvalósítás egyedisége, a kivitelezés egyszerűsége („konyhafizika”), minősége,

- az eszközzel bemutatott kísérlet színvonala,

- a magyarázat érthetősége, szakmai korrektsége,

- a projektre fordított munka mennyisége,

- a választott jelenség(kör) érdekessége,

- az egész bemutató hatásossága a fizika népszerűsítése nézőpontjából.

A verseny díjazása:

A verseny I.-III. helyezettjei könyv- és tárgyjutalomban részesülnek, további helyezettek oklevelet és emléktárgyat kapnak, valamint a közönség szavazata alapján közönségdíj is kiosztásra kerül.

Kapcsolat:

Bármilyen kérdéssel, felmerülő problémával keresse Dr. Nagy Pétert a:
nagy.peter@gamf.uni-neumann.hu
e-mail címen, illetve a +36 20 479 8204 számon.

Tervezz versenyautót!

VIII. Mobilrobot Programozó Országos Csapatverseny

Arduino robotautó programozó verseny

24 órás logisztikai verseny

„A természettudományos ismeretek megszerzését segítő komplex rendszer felépítése és az óvodától egyetemig tartó megvalósítása a Neumann János Egyetemen” EFOP-3.4.4-16-2017-00018